nakymatonMoni tietää miltä tuntuu jäädä joukon ulkopuolelle. Miltä tuntuukaan kun kukaan ei halua ottaa mukaan. Kukaan ei halua olla kanssasi. Olet kuin näkymätön. Et ole olemassa kaikille. Se sattuu. ”Siitä ei tule sellaista haavaa, johon voi laittaa laastarin. Mutta siitä voi tulla näkymätön haava, joka paranee hitaasti.” Elina Hirvosen Näkymätön on vuonna 2016 ilmestynyt koskettava tarina päiväkoti-ikäisten lasten keskinäisestä kiusaamisesta. Aiheesta on yleisesti kirjoitettu melko vähän.

Kukka niminen tyttö ei halua olla Kukka. Hän haluaa olla Kapteeni, joka johtaa kaikkivoipaisten Avaruustyyppien joukkoja. Päiväkodissa kukaan ei halua leikki Kapteenin kanssa. Ei tytöt eikä pojat. Kapteeni on surullinen ja keinuu yksin keinussa miettien millaista olisi olla lintu: mitä linnut tekevät, kun niillä on paha mieli? Kotona Kapteeni ei uskalla kertoa ettei hänellä ole päiväkodissa kavereita. Mitä jos isälle ja äidille tulee siitä paha mieli?

Elina Hirvonen on kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvaohjaaja. Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen saivat kirjasta Näkymätön Punni-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2017.