ihan oikeat prinsessat ja prinssitPrinsessan puvussa ja vähän prinssinkin.

Karoliina Suoniemi on sanataiteilija, jonka intohimo on saada menneisyyden tarinat syttymään eloon helpossa muodossa. Toisessa kirjassaan hän kertoo tosielämän prinsessoista ja prinsseistä Euroopan eri maissa. Jotkut heistä elivät monta sataa vuotta sitten, mutta oman sivunsa on toki saanut myös Englannin viisivuotias prinssi George, joka aikanaan kruunataan Iso-Britannian kuninkaaksi.

Oliko prinsessojen elämä pelkkää hemmottelua ja tanssiaisia? Ainakin Venäjän Katariina Suurelta otettiin seitsenvuotiaana lelut pois, koska hänen katsottiin olevan liian vanha leikkimiseen. Prinsessa Sisi eli pelkällä lihaliemellä säilyttääkseen kauneutensa. Prinsseilläkin oli omat haasteensa. Ranskan Ludvig joutui aurinkokuninkaan tehtäviin jo viisivuotiaana ja kuusitoistavuotias Rikhard Leijonamieli sai armeijan johdettavakseen.

Lapsille suunnatun kirjan tarinat sopivat aikuistenkin keveäksi kuninkaallistietoiskuksi. Karoliina Suoniemen kuninkaalliset tehtävät kutsuvat lukijan suunnittelemaan itselleen juhlavan arvonimen ja ikioman kruunun. Toivottavasti kirjan imelähkö väritys ja kuvat eivät karkota prinssilukijoita!

 

 

kaverin kamalat tavatKarhu herää pesässään kesken talviunien. Ulkona sataa lunta ja uni ei tule enää silmään. Mutta mitäpä siitä! ”Olen oikeastaan aina halunnut tehdä lumiukon.”, pohtii karhu positiivisena. Vahingossa karhu työntää valtavan lumipallon kaninkolon päälle. Kolosta kurkistaa kaniini, joka mulkoilee karhua ja lumipalloa. ”Ainoastaan älykääpiö”, kaniini huomautti, ”lykkii lumipalloa YLÄMÄKEEN…”

Tästä alkaa karhun ja kaniinin tuttavuus. Karhu kyselee ja pohtii, kani vastaa viisaana ja nenäkkäänä. Karhu on lempeä, elämäniloinen ja empaattinen. Kaniini taas kärttyinen, viisasteleva ja epäilevä. Erilaisuudestaan huolimatta kaverit oppivat ymmärtämään toisiaan ja ystävystyvät.

Karhu ja kaniini : kaverin kamalat tavat on riemastuttavan hauska lasten lukukirja. Kirjassa on humoristinen kuvitus ja teksti on helppolukuista. Mukava kirja lukea vaikka ääneen!
Karhu ja kaniini –kirjoja on tähän mennessä ilmestynyt kolme. Jokaisessa on teemana eri vuodenaika: Kaverin kamalat tavat (talvi), Nakuttava naapuri (kevät), Ei pöllömpi päivä (kesä).

Julian Gough on Berliinissä asuva irlantilainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Gough kirjoittaa myös kolumneja useisiin lehtiin. Kirjan kuvittaja on englantilainen Jim Field, joka on kuvittanut myös mm. kuvakirjat Minun, sanoi orava ja Kyllä, sanoi koala.

 

 

pikku hiiri tuuliviiriTässäpä sopiva kirja taapero- tai leikki-ikäiselle: kirjan koko on pieni, sivuilla selkeä kuvitus ja vähän tekstiä, tarina on helppo mutta sopivan pituista juontakin löytyy.

Pikku hiiri, tuuliviiri kertoo pienen Hiirun ja hänen äitinsä yhdestä tavallisesta päivästä. Hiirulla on uhmaikä ja iso tahto tehdä asioita itse. Kun äitihiiri kutsuu: "Tulehan pukemaan", Hiiru huutaa Ei! Kun äitihiiri sanoo: "Hei Hiiru. Lähdetään kotiin", Hiiru huutaa Ei! Tuttuja tilanteita pienten lasten vanhemmille. Tarina saa hymyn huulille niin lapselle kuin aikuisellekin. Kirjasta välittyy lämmin ja kodikas tunnelma. Kuvitus on kaunis.

Riikka Jäntti on helsinkiläinen kuvittaja ja kirjailija. Jäntti on julkaissut kolme Vaahteratuvan väestä kertovaa saturomaania ja kuvittanut monien kirjailijoiden tekstejä. Riikka Jäntin saturomaaneja on käännetty mm. japaniksi, ruotsiksi ja tanskaksi. Pikku hiiri, tuuliviiri on Riikka Jäntin ensimmäinen oma kuvakirja ja se on ilmestynyt vuonna 2015. Toinen Hiirusta kertova kirja Pikku hiiri saa vieraan ilmestyi vuonna 2016.

p.s. Leikki-ikäisille sopivia kirjoja löytyy lisää omasta hyllystään kirjaston lastenosastolta.

 

 

nakymatonMoni tietää miltä tuntuu jäädä joukon ulkopuolelle. Miltä tuntuukaan kun kukaan ei halua ottaa mukaan. Kukaan ei halua olla kanssasi. Olet kuin näkymätön. Et ole olemassa kaikille. Se sattuu. ”Siitä ei tule sellaista haavaa, johon voi laittaa laastarin. Mutta siitä voi tulla näkymätön haava, joka paranee hitaasti.” Elina Hirvosen Näkymätön on vuonna 2016 ilmestynyt koskettava tarina päiväkoti-ikäisten lasten keskinäisestä kiusaamisesta. Aiheesta on yleisesti kirjoitettu melko vähän.

Kukka niminen tyttö ei halua olla Kukka. Hän haluaa olla Kapteeni, joka johtaa kaikkivoipaisten Avaruustyyppien joukkoja. Päiväkodissa kukaan ei halua leikki Kapteenin kanssa. Ei tytöt eikä pojat. Kapteeni on surullinen ja keinuu yksin keinussa miettien millaista olisi olla lintu: mitä linnut tekevät, kun niillä on paha mieli? Kotona Kapteeni ei uskalla kertoa ettei hänellä ole päiväkodissa kavereita. Mitä jos isälle ja äidille tulee siitä paha mieli?

Elina Hirvonen on kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvaohjaaja. Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen saivat kirjasta Näkymätön Punni-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2017.

 

 

Hilda ja kivipeikkoHilda on ennakkoluuloton seikkailija, joka retkeilee mielellään ja on kiinnostunut peikoista ja muista vaarallisista olennoista. Yöpyminen teltassa tuulen ujeltaessa ja sateen ropistessa ei hätkäytä Hildaa: mitäs tuosta, jos kylmä hiipii iholle ja vähän jännittää, seikkailijan täytyy kestää yhtä ja toista.

Koittaa päivä, jolloin Hilda päättää lähteä kukkulalle retkeilemään piirustusvälineet mukanaan. Hän aikoo piirtää kiviä. Kiviä, jotka päiväsaikaan näyttävät kiviltä, mutta jotka pimeän tullen muuttuvat hurjiksi peikoiksi. Retkestä tuleekin melko erikoinen, sillä matkalle osuu yhtä ja toista. Vai miten tavallisia ovat vedenhaltiat, metsäläiset, jättiläiset ja peikot? Ja miten mahtaa Hilda selvitä retkestään?

Hilda ja kivipeikko on Luke Pearsonin kirjoittama ja kuvittama sarjakuva.