Joonaanmäen valaat 3Joonaanmäki on saari Porvoon edustalla, mutta siellä eletään aivan omassa rennossa elämänrytmissä, kuin erillään meidän maailmastamme. Pariskunta Johannes ja Inkeri kestitsevät sekalaista ja eriskummallista joukkoa vieraita iltajuhlinja päiväunin. Paratiisin verkkainen arki järkkyy, kun rantaan ajautuu puhuva valas, ja sen perästä saarelaisten elämään ilmestyy salaperäinen, tuhovoimainen kontti. Joukkio tempautuu mukaan pelastamaan maailmaa arvoitusten sokkelossa. Matkaa taitetaan niin1800-luvun sukellusveneellä kuin aikakoneellakin, unen ja todellisuuden maailmoissa.

A.W. Yrjänän pitkä ura CMX-yhtyeen laulajana ja sanoittajana sekä runoilijana näkyy hänen ensimmäisessä romaanissaan. Joonaanmäen valaat kunnioittaa vanhojen seikkailukirjojen perinnettä, mutta tuo siihen raikkautta yrjänämäisellä kielellä. Kirja palvelee monella tasolla – se tarjoaa lukijalle niin kauneutta, jännitystä kuin pohdintaa maailman menosta. Kirja tarjoaavirikkeitä ja haastaa lukijan moninaisilla viittauksillaan, muttei tee kirjasta kuitenkaan raskasta – yhtä hyvin voi vain nauttia tekstin rytmistä takertumatta yksityiskohtiin. Kirja on nopealukuinen runoelmamaisen muotokielensä vuoksi – tosin sen lukee nopeastimyöskin siksi, että sen tarina imee niin hyvin lukijansa mukaan.

Niille, joille Yrjänän lyyrinen tyyli on tuttua ennestään, eivät tule pettymään. Ne, jotka nyt sukeltavat hänen aivoituksiinsa… eivät myöskään tule pettymään.