palestiinaJoe Saccon Palestiina (2003, suom. 2004) on sarjakuvareportaasi ensimmäisen intifadan ajoilta talvelta 1991-1992. Joe Sacco oli koko elämänsä ajan kuullut kotimaassaan USA:ssa hyvin Israel-myönteisestä uutisointia Lähi-idän palestiinalaiskriisistä. Hän päätti lähteä itse katsomaan, miltä Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla näyttää.

Joe Sacco kiertää tässä sarjakuvassa Palestiinaa ristiin rastiin. Hän haastattelee palestiinalaisia ja kuulee kertomuksia sorrosta, väkivallasta ja kaikenlaisesta miehittäjän mielivallasta. Joe Sacco näkee myös omin silmin pakolaisleirien ankeat olosuhteet ja miehittäjien kovan käytöksen pakolaisleirien asukkaita kohtaan.

Sarjakuvan kerronta näyttää realistiselta, mutta on tietenkin vain yksi omanlaisensa näkemys monimutkaisesta konfliktista. Tasapuolinen tämä sarjakuva ei ole, vaikka välillä palestiinalaisasiaa valotetaan myös israelilaisesta näkökulmasta. Tämä sarjakuva on selvästi altavastaajan eli miehitetyillä alueilla asuvien palestiinalaisten puolella.

Kaiken kaikkiaan Joe Saccon Palestiina on ajatuksia herättävä ja hyvä sarjakuva. Se herättää enemmän kysymyksiä kuin mihin se vastaa.

Loppuhuomiona vielä kaksi asiaa:

Tämän sarjakuvan piirrosjäljessä on jotain, joka tuo mieleen Robert Crumbin sarjakuvat.

Teos on harmiksemme vieläkin ajankohtainen. Konflikti aina vaan jatkuu ja todellinen, oikeudenmukainen rauha on yhä yhtä kaukana kuin kaksikymmentä tai kolmekymmentä vuotta sitten.