asfalttivolgaa etelaan Asfalttivolgaa etelään on huikea ja koukuttava matkakirja suomalaisesta Emma Vepsästä, joka matkustaa tuhansien kilometrien matkan Moskovasta Afganistaniin liftaamalla. Vepsä haluaa matkallaan todistaa, että maailmassa on kaikesta negatiivisestä uutisoinnista huolimatta paljon inhimillisyyttä ja hyvää.


Matka alkaa hyisen kylmästä Moskovasta ja taittuu yllättävänkin sujuvasti kymmenien eri kulkuneuvojen kyydissä. Talvinen sää ja Vepsän olematon venäjän kielen taito aiheuttavat pieniä haasteita matkan varrella, mutta kaiken kaikkiaan yli 7000 kilometrin matka sujuu uskomattoman hyvin. Ihmisten vieraanvaraisuus ja ystävällisyys yllättää välillä itse reissaajankin.


Kirjassa on kartta ja siitä voi seurata Vepsän reittiä läpi Venäjän, Kazakstanin, Kirgisian, Tadžikistanin ja Uzbekistanin päätepisteeseen Afganistanin Mazar-i-Sharifiin. Vepsä kertoo maiden ja kaupunkien historiasta ja nykytilanteesta ja runsas kuvitus tuo paikat ja ihmiset todellisiksi.


Emma Vepsä (s. 1987) on valokuvaaja ja kirjoittaja ja kokenut matkailija, joka on kiinnostunut kriiseistä ja konflikteista, mutta unelmoi maailmanrauhasta.