professori ja taloudenhoitajaYoko Ogawa on Japanissa todella arvostettu kirjailija, jonka tuotanto käsittää yli 40 teosta. Nyt hänen tuotannostaan on suomennettu tunnetuin hänen kirjoistaan, joka on saanut nimekseen Professori ja taloudenhoitaja.

Kirja on lämminhenkinen tarina siitä kuinka onnettomuuteen joutunut entinen matematiikan professori, hänen taloudenhoitajakseen välitysfirman kautta tuleva nuori nainen ja tämän kymmenvuotias poika muodostavat epätodennäköisen ystävyyssuhteen. Professorin muisti ulottuu vain 80 minuutin päähän ja jokainen päivä alkaa aina esittäytymisellä.


Päivittäisissä askareissaan puuhaileva taloudenhoitaja löytää työnantajaansa yhteyden parhaiten professorin erityisalan eli lukuteorian kautta. Taloudenhoitajan poika saa professorilta nimekseen Juuri, koska hänen tasainen päälakensa muistuttaa neliöjuuren merkkiä. Etenkin Juureen professorilla muodostuu lämmin ja huolehtiva suhde. Yhteiseksi kiinnostuksen kohteeksi kolmikolle löytyy yllättäen myös baseball, kun kaapista löytyy hieno keräilykorttikokoelma. Koskettavan tarinan keskiössä on kuitenkin taito oppia elämään tätä hetkeä.