lohikaarmeen varitOn harvinaista, että suomalainen entinen koripalloilija kirjoittaa romaanin Kiinan lähihistoriasta. Lahdesta kotoisin oleva Pasi Pekkola on asunut ja työskennellyt useita vuosia Kiinassa ja tehnyt perusteellista taustatutkimusta kirjaansa varten.

Lohikäärmeen värit -romaani tapahtuu kahdella eri aikatasolla. Kolmekymppinen suomalais-kiinalainen Kimi etsii äitiään Xiaolongia ja tämän juuria äidin kotimaasta. Toinen taso kertoo Kimin äidin köyhästä lapsuudesta ja nuoruudesta köyhässä kiinalaiskylässä. Äiti muuttaa 80-luvulla Suomeen naidakseen miehen, jota ei kuitenkaan rakasta. Pimeä ja kylmä maa, sen mykät ihmiset ja kielitaidottomuus tekevät Xiaolongin olon kestämättömäksi, edes pieni lapsi ei estä häntä lähtemästä takaisin kotimaahansa.

Romaanissa käsitellään paljon kiinalaisen naisen asemaa Mao Zedongin valtakaudella, mutta myös nykyajassa. Naisen osa ei ole kovinkaan paljon parantunut Kiinan markkinataloudeksi kehittymisen myötä.

Pekkola osaa asettua ihailtavalla tavalla sisälle naisen asemaan. Tapahtumat limittyvät eri aikatasoille ymmärrettävästi ja juoni pysyy kiinnostavana viimeisille sivuille asti.