julisteita suomesta-savolainen kari-25397067-3193688303-frntLahden Julistemuseo perustettiin vuonna 1975. Sen laaja kokoelma on ainutlaatuinen. Vanhimmat julisteet ovat 1800-luvulta ja nuorimmat parin vuoden takaa. Sinebrychoffin taidemuseon amanuenssi Ulla Aartomaa on koonnut kattavan esittelyn kokoelmista tyylikkääseen kirjaan yhdessä Lahden julistemuseon tutkija Kari Savolaisen kanssa.

Modernin suomalaisen julisteen historia alkaa Akseli Gallen-Kallelan Bilbol –julisteesta 1907, jossa ranskalainen julistetraditio yhdistyy omaperäiseen suomalaiseen jugendiin. Julisteen kultakausi ajoittuu suomalaisen muotoilun nousuun 1950-luvulla. Vaurastumisen myötä alettiin mainostaa kodinkoneita, vaatteita ja nautintoaineita. Kukapa ei muistaisi nostalgisia Fazerin karkki- ja Hyvonin kalsarijulisteita - kattava kirja paljastaa tekijät niiden takaa.