miehittajanmorsiametSuomalaiset miehittivät Itä-Karjalan syksyllä 1941 ja valmistelivat aluetta osaksi Suomea. Sotilaat tutustuivat alueelle jääneisiin naisiin, joihin moni ihastui ja rakastuikin niissä olosuhteissa. Useat sota-ajan suhteet johtivat seurusteluun ja seurauksena aviottomia lapsia syntyi lähes 500. Suomalaissotilaiden toiminnasta ja suhteista Itä-Karjalassa löytyy kuitenkin yllättävän vähän tietoa. Toimittaja Salminen on tutkinut kuulustelupöytäkirjoja ja rakkauskirjeitä ja asiaan on saatu sitä kautta paljon uutta tietoa.

Sotilaitten ja paikallisten naisten rakkaudella oli kuitenkin myös rumat puolensa. Seksiä ostettiin ruualla ja naisia raiskattiin. Moni sotilas houkutteli naisia sukupuoliyhteyteen lupaamalla heille avioliittoa, vaikka Suomessa oli jo perhe. Miehet myös painostivat naisia abortteihin, jotka yleensä epäonnistuivat. Mutta onnellisiakin rakkaustarinoita löytyy.

Näin eräskin sotilas kirjoittaa "morsiamelleen":

"Et usko rakas miten minulla on sinua ikävä, kaiken aikaa muistelen niitä ihania iltoja, jotka yhdessä vietimme. Monet suudelmat poimin sinun huuliesi lomitse, muistathan ne vielä, oliko hetkemme ihania?"

Mutta kolme kuukautta myöhemmin oli toinen ääni kellossa, kun lapsi ilmoitti tulostaan.

"Kuinka voitte mennä aivan suoraan viranomaisille minua sanomaan lapsenne isäksi. Voitteko tämän niin varmasti saada toteen. Olen syytteenne suhteen aivan vilpitön. Enhän teitä edes tunnekaan. – Ette kai tiedä, että olen kaiken lisäksi aviomies ja kuuden lapsen isä, enkä rehellisenä sekaannu avion ulkopuolelle."