The seven deaths of evelyn heardcastle Kun rikkaan Hardcastlen suvun tytär Evelyn murhataan suurten juhlien päätteeksi, täytyy Aiden Bishopin selvittää tapaus ja paljastaa murhaaja. Mutta Evelyn ei kuole vain kerran. Ilta toisensa jälkeen traaginen päivä alkaa alusta ja Aiden herää eri juhlavieraan kehosta, vailla muistoja omasta itsestään. Apunaan hänellä on vain salaperäinen Anna sekä muistot aiemmilta isänniltään. Kahdeksan päivää, kahdeksan isäntää. Joka ilta Evelyn kuolee. Ja ainoa keino paeta on löytää syyllinen.

Stuart Turton on Lontoossa asuva freelance journalisti. The seven deaths of Evelyn Hardcasle on hänen esikoisromaaninsa. Teos ilmestyy suomeksi vuonna 2020 nimellä Evelynin seitsemän kuolemaa.

The bear and the nightingaleKeskiajalla kristinusko ja vanhat tarut kohtaavat toisensa Venäjän kylmässä luonnossa. Vasilisa Petrovna on nuori tyttö, jota ovat aina kiehtoneet vanhat tarinat taikuudesta ja henkiolennoista ja hänellä on kyky kommunikoida niiden kanssa itse. Vasilisan hartaasti uskovainen äitipuoli ja kylään saapunut pappi yrittävät kuitenkin kieltää vanhan uskon harjoittamisen ja käännyttää koko kylän kristinuskoon. Vasilisa kuitenkin kieltäytyy luopumasta tavoistaan tietäen, että kamalia asioita tapahtuu, jos vanhat henget katoavat. Pian kylää uhkaakin jokin vaarallisempi kuin koskaan ennen ja Vasilisan on tehtävä kaikkensa pelastaakseen kotinsa.


The bear and the nightingale on kirjailija Katherine Ardenin esikoisromaani. Kirjailija on ollut kiinnostunut venäläisistä kansantarinoista lapsesta lähtien ja on opiskellut venäläistä kirjallisuutta yliopistossa. Kirjaa ei ole toistaiseksi käännetty suomeksi.

Joonaanmäen valaat 3Joonaanmäki on saari Porvoon edustalla, mutta siellä eletään aivan omassa rennossa elämänrytmissä, kuin erillään meidän maailmastamme. Pariskunta Johannes ja Inkeri kestitsevät sekalaista ja eriskummallista joukkoa vieraita iltajuhlinja päiväunin. Paratiisin verkkainen arki järkkyy, kun rantaan ajautuu puhuva valas, ja sen perästä saarelaisten elämään ilmestyy salaperäinen, tuhovoimainen kontti. Joukkio tempautuu mukaan pelastamaan maailmaa arvoitusten sokkelossa. Matkaa taitetaan niin1800-luvun sukellusveneellä kuin aikakoneellakin, unen ja todellisuuden maailmoissa.

A.W. Yrjänän pitkä ura CMX-yhtyeen laulajana ja sanoittajana sekä runoilijana näkyy hänen ensimmäisessä romaanissaan. Joonaanmäen valaat kunnioittaa vanhojen seikkailukirjojen perinnettä, mutta tuo siihen raikkautta yrjänämäisellä kielellä. Kirja palvelee monella tasolla – se tarjoaa lukijalle niin kauneutta, jännitystä kuin pohdintaa maailman menosta. Kirja tarjoaavirikkeitä ja haastaa lukijan moninaisilla viittauksillaan, muttei tee kirjasta kuitenkaan raskasta – yhtä hyvin voi vain nauttia tekstin rytmistä takertumatta yksityiskohtiin. Kirja on nopealukuinen runoelmamaisen muotokielensä vuoksi – tosin sen lukee nopeastimyöskin siksi, että sen tarina imee niin hyvin lukijansa mukaan.

Niille, joille Yrjänän lyyrinen tyyli on tuttua ennestään, eivät tule pettymään. Ne, jotka nyt sukeltavat hänen aivoituksiinsa… eivät myöskään tule pettymään.

 

 

Lintuhäkki Postapokalyptinen kauhuromaani maailmasta, jossa pysyy elossa jos ei näe. Nimetön uhka on kaikkialla ja se on tappanut suurimman osan ihmiskuntaa. Päähenkilö on nuori nainen joka saa vastuulleen kaksi lasta joiden kanssa yrittää selvitä toivottomassa tilanteessa. Kirjassa jännitys säilyy loppuun asti.

 

 

 

 

 

 

palestiinaJoe Saccon Palestiina (2003, suom. 2004) on sarjakuvareportaasi ensimmäisen intifadan ajoilta talvelta 1991-1992. Joe Sacco oli koko elämänsä ajan kuullut kotimaassaan USA:ssa hyvin Israel-myönteisestä uutisointia Lähi-idän palestiinalaiskriisistä. Hän päätti lähteä itse katsomaan, miltä Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla näyttää.

Joe Sacco kiertää tässä sarjakuvassa Palestiinaa ristiin rastiin. Hän haastattelee palestiinalaisia ja kuulee kertomuksia sorrosta, väkivallasta ja kaikenlaisesta miehittäjän mielivallasta. Joe Sacco näkee myös omin silmin pakolaisleirien ankeat olosuhteet ja miehittäjien kovan käytöksen pakolaisleirien asukkaita kohtaan.

Sarjakuvan kerronta näyttää realistiselta, mutta on tietenkin vain yksi omanlaisensa näkemys monimutkaisesta konfliktista. Tasapuolinen tämä sarjakuva ei ole, vaikka välillä palestiinalaisasiaa valotetaan myös israelilaisesta näkökulmasta. Tämä sarjakuva on selvästi altavastaajan eli miehitetyillä alueilla asuvien palestiinalaisten puolella.

Kaiken kaikkiaan Joe Saccon Palestiina on ajatuksia herättävä ja hyvä sarjakuva. Se herättää enemmän kysymyksiä kuin mihin se vastaa.

Loppuhuomiona vielä kaksi asiaa:

Tämän sarjakuvan piirrosjäljessä on jotain, joka tuo mieleen Robert Crumbin sarjakuvat.

Teos on harmiksemme vieläkin ajankohtainen. Konflikti aina vaan jatkuu ja todellinen, oikeudenmukainen rauha on yhä yhtä kaukana kuin kaksikymmentä tai kolmekymmentä vuotta sitten.

 

 

asfalttivolgaa etelaan Asfalttivolgaa etelään on huikea ja koukuttava matkakirja suomalaisesta Emma Vepsästä, joka matkustaa tuhansien kilometrien matkan Moskovasta Afganistaniin liftaamalla. Vepsä haluaa matkallaan todistaa, että maailmassa on kaikesta negatiivisestä uutisoinnista huolimatta paljon inhimillisyyttä ja hyvää.


Matka alkaa hyisen kylmästä Moskovasta ja taittuu yllättävänkin sujuvasti kymmenien eri kulkuneuvojen kyydissä. Talvinen sää ja Vepsän olematon venäjän kielen taito aiheuttavat pieniä haasteita matkan varrella, mutta kaiken kaikkiaan yli 7000 kilometrin matka sujuu uskomattoman hyvin. Ihmisten vieraanvaraisuus ja ystävällisyys yllättää välillä itse reissaajankin.


Kirjassa on kartta ja siitä voi seurata Vepsän reittiä läpi Venäjän, Kazakstanin, Kirgisian, Tadžikistanin ja Uzbekistanin päätepisteeseen Afganistanin Mazar-i-Sharifiin. Vepsä kertoo maiden ja kaupunkien historiasta ja nykytilanteesta ja runsas kuvitus tuo paikat ja ihmiset todellisiksi.


Emma Vepsä (s. 1987) on valokuvaaja ja kirjoittaja ja kokenut matkailija, joka on kiinnostunut kriiseistä ja konflikteista, mutta unelmoi maailmanrauhasta.

 

 

Viimeine valtakuntaMitä tapahtuu, kun paha voittaa? Kun sankarit eivät olekaan sankareita?
Brandon Sandersonin fantasiaromaanissa sukelletaan maailmaan, jossa taikuus kuuluu harvoille ja valtaa pitää julma, kuolematon Lordihallitsija. Kukaan ei ole enää pitkään aikaan muistanut miltä maailma näytti, ennen kuin usva peitti maan ja taivaalta satoi tuhkaa. Kun sankareita ei ole ja toivo on menetetty, ryhtyy sekalainen joukko roistoja toimiin valtakuntansa vapauttamiseksi. Avain voittoon saattaa olla nuori orpotyttö, jolla on tapahtumissa suurempi rooli kuin kukaan osasi kuvitella.

Viimeinen valtakunta aloittaa Usvasyntyinen trilogian, johon Sanderson on luonut omaperäisen maailman ja mieleenpainuvan hahmokaartin, joka pitää lukijan otteessaan loppuun asti. Viimeinen valtakunta, kuten myös kirjailijan muita töitä on käännetty lukuisille eri kielille ja hänen kirjansa ovat voittaneet monia palkintoja.

 

 

DIXIT lautapeliOrimattilan kirjaston konsoli- ja lautapelit ovat lainaajien suosikkeja. Mikä sopisikaan marraskuun hämäryyteen paremmaksi ajanvietteeksi kuin tarinankerrontaa ja visailua yhdistävä ranskalainen Dixit –lautapeli. Se on voittanut useita Vuoden peli –palkintoja, koska se soveltuu erinomaisesti monenlaisille peliryhmille kahdeksanvuotiaasta ylöspäin.

Dixit perustuu kuviin, joista pelaajat kehittelevät tarinoita. Kilpakumppaneiden tulee etsiä omasta korttipakastaan vihjettä parhaiten vastaava kuva. Sen jälkeen ryhdytään arvailemaan ja välttelemään muiden pelaajien ansoja, kunnes pelipöytä puhdistuu korteista. Eniten pisteitä kerännyt osallistuja kruunataan voittajaksi.

 

hehtaariToimittaja Ilkka Malmberg halusi 1990-luvulla ostaa hehtaarin Suomen halvinta maata. Ihan vain siksi, että kaupunkilaiselle hahmottuisi, minkä kokoinen läntti se hehtaari oikein on. Odotetusti Suomen maaperä on halvimmillaan Lapissa. Malmbergin tilkku löytyi Posiolta.

Hehtaarilla sataa. Siellä myös paistaa. Lumi on milloin upottavaa, milloin jauhemaista tai tuiskuavaa. Tilkulla asutaan teltassa, kunnes toimittajan tontille lahjoitetaan tunnearvokas mökki. Sitä kunnostetaan talkoilla ja hehtaarilla tulee viidentoista vuoden aikana vierailleeksi moni. Posiolla tuumaillaan ja kiikaroidaan 160 x 62,5 metrin tirkistysaukosta maailman menoa – näkymiä, jotka Ilkka Malmberg on koonnut kirjaansa.

Kirjoitusten kautta avautuu monisäikeinen näkymä Suomeen, journalismiin ja koko elämään. Tarinat ilmestyivät alun perin Helsingin Sanomissa.

 

 

salonkien aikaKirja kertoo Ranskassa 1600-luvulla syntyneistä salongeista, joissa kirjailijat ja hoviväki, taiteilijat ja tiedemiehet, sotapäälliköt ja valtiomiehet, sivistynyt porvaristo ja Ranskasta kiinnostuneet ulkomaalaisetkin tapasivat toisiaan. Salongeissa keskusteltiin yhteiskunnallisista ja poliittisista aiheista, taiteesta ja kirjallisuudesta, unohtamatta kepeää seuraelämää ja iloista yhdessäoloa.

Huomionarvoista on, että erilaiset mielipiteet otettiin vastaan maltillisesti ja jokainen sai ilmaista oman kantansa; hyvä käytös oli tärkeää. Tästä voitaisiin ottaa mallia nykyisenä some-aikana kun oma ääni pitää kuulua kaikkein ylimmäisenä ja äänekkäimpänä. Toki salonkien kielteisinä puolina saattoi olla teennäisyys ja ylenmääräinen liehittely.

Salonkien ”vetäjinä” oli paljolti naisia, mikä nosti naisten asemaa yhteiskunnassa. Aikakausi nähdäänkin eräänlaisena feminismin alkusysäyksenä. Toisaalta, seurapiirien tavoissa oli paljon meidän ajallemme vierasta liioittelua ja hienostelua.

Roger Picard (1884-1950) julkaisi teoksensa Salonkien aika ollessaan maanpaossa New Yorkissa vuonna 1943, Ranska oli tuolloin kansallissosialistisen Saksan miehittämä. Kesti yli seitsemänkymmentä vuotta, ennen kuin se saatiin julkaistua suomeksi. Suomennoksen aloittaneen yli-insinööri Juhani Sarkavan kuolema keskeytti käännöstyön, mutta sivistyshistorian dosentti Osmo Pekonen saattoi työn loppuun ja suomennos valmistui vihdoin syksyllä 2017. Kirja on hyppy ajassa taaksepäin; aatelisto oli aatelistoa ja köyhät saivat tulla toimeen miten tulivat. Ja vallankumous (1789) oli vasta edessäpäin.

 

 

kaikenkarvainen kansaSuomessa on noin 800 000 koiraa – enemmän kuin koskaan aiemmin – ja koira-alan liikevaihto liikkuu jo sadoissa miljoonissa. Kasvattaako suosio jo sairaita koiria? Millainen on suomalainen pentutehdas? Entä millainen koira maksaa omistajalleen eniten? 
 
Kirja avaa suomalaisen koiramaailman ja koirabisneksen logiikkaa sekä koiranomistajille että koira-alasta kiinnostuneille. Se kokoaa yksiin kansiin runsaasti uutta tietoa alasta ja sen lainalaisuuksista ja sidonnaisuuksista. 
Ennen kaikkea kirja piirtää käsityksen ihmisen hyvyydestä, heikkoudesta ja julmuudesta, ihmisen halusta uskoa hyvään ja toivoa parasta.
 
Tutkivat toimittajat ja kuvajournalistit ovat pureutuneet kirjassa mm. koiranjalostukseen, pentukauppaan, eläinlääkäriketjujen ja vakuutusyhtiöiden toimintaan sekä koiranruoka- ja harrastusbisnekseen. Koira-ala käydään läpi perusteellisesti ruohonjuuritasolta suuriin rakenteisiin, kotikoirista näyttelykehien tähtiin.

 

 

shoe dogKuuluisan urheiluvälinejätin yhden perustajan, Phil Knightin (s. 1938), elämäntarina on mielenkiintoinen muutenkin kuin menestystarinana. Vaatimattomista oloista lähtenyt oregonilaisopiskelija uskaltautui sodanjälkeiseen Japaniin mielessään juoksutossujen teettäminen ja vienti Yhdysvaltoihin. Juuri sodasta selvinnyt entinen vihollismaa oli haaste. Alku ei suinkaan ollut helppo, mutta tuurilla ja sitkeydellä pääsee näköjään pitkälle. 
 
Kirjassa Knightin tarina linkittyy yhteiskunnallisiin ilmiöihin, urheilu tietysti on mukana koko ajan. Suomeakin sivutaan vähän; kirjassa mainitaan hyvä suomalainen juoksijasta 70-luvulta, tietysti puhutaan Lasse Virénistä. 
 
Rehellinen ja erilainen muistelmateos.

 

leijona se venytteli

Suomen satavuotissynttäreihin osallistuu myös lastenrunous. Kirjailijat Tuula Korolainen ja Riitta Tulusto ovat valikoineet Maija Hurmeen leikkisästi kuvittamaan teokseen runoja maamme itsenäisyyden ensivuosista asti. Runot kertovat perheestä ja leikeistä, ammateista ja vuodenajoista heijastaen elämänmuutosta sadan vuoden perspektiivillä. Lastenlyyrikkojen huipuista edustettuina ovat niin Lauri Pohjanpää kuin Jukka Itkonenkin, mutta juhlakirjaan on valittu myös unohtuneiden sanailijoiden tuotantoa. Suomi on rikas lastenrunomaa! 


Kaikki muistavat lapsuuden aikaisia riimejä ja rallatuksia; niillä on edelleen paikkansa päiväkodeissa ja kouluissa. Riimikäs rytmi kiehtoo lasta ja lorut ovat räppirunouden taimi. Parasta runoissa onkin niiden vapaus ja huolettomuus.  Juhlavuoden Leijonakirja on riittävän tuttavallinen ja rento; sen aikamatkaan on helppo hypätä tietämättä mihin runot lopulta mielen vievät.

 

 

ei saa menna ulos saunaihollaOlin jostain saanut käsityksen, että tämä olisi jonkunlaista räntärealismia, mutta yllätyin täysin. Päähenkilöinä on kaksi naista, jotka elävät arkista elämää. Kolmantena kissa, joka kommentoi emäntänsä käytöstä ja jolla on ilmeisesti värikäs salainen elämä.

Eeva suunnittelee omia hautajaisiaan ja sairastuu yllättäen. Sinillä on toiveena päästä naimisiin. Kaikki ei vain aina mene niin kuin toivoo. Kumpikin osoittautuu elämän koetellessa vahvaksi ihmiseksi. Vakavista asioista huolimatta mukaan mahtuu iloa ja Kissan näkökulma asioihin on hauskaa.

Kirjassa on surua ja naurua ja se on kirjoitettu niin sujuvasti ettei sitä voi jättää kesken. Tähän mennessä vuoden hyväntuulisin kirja.

 

 

julisteita suomesta-savolainen kari-25397067-3193688303-frntLahden Julistemuseo perustettiin vuonna 1975. Sen laaja kokoelma on ainutlaatuinen. Vanhimmat julisteet ovat 1800-luvulta ja nuorimmat parin vuoden takaa. Sinebrychoffin taidemuseon amanuenssi Ulla Aartomaa on koonnut kattavan esittelyn kokoelmista tyylikkääseen kirjaan yhdessä Lahden julistemuseon tutkija Kari Savolaisen kanssa.

Modernin suomalaisen julisteen historia alkaa Akseli Gallen-Kallelan Bilbol –julisteesta 1907, jossa ranskalainen julistetraditio yhdistyy omaperäiseen suomalaiseen jugendiin. Julisteen kultakausi ajoittuu suomalaisen muotoilun nousuun 1950-luvulla. Vaurastumisen myötä alettiin mainostaa kodinkoneita, vaatteita ja nautintoaineita. Kukapa ei muistaisi nostalgisia Fazerin karkki- ja Hyvonin kalsarijulisteita - kattava kirja paljastaa tekijät niiden takaa.

 

 

miesmuistiRaisiolainen kirjailija Mikko Kalajoki taivastelee kolmannessa kirjassaan keski-ikäisen miehen paineita. Pitää olla huolehtiva isä, hyvä aviomies, aikaansaava alainen, taitava talon remontoija ja rento kaveri. Tähän ei yksi kiltti mies pysty. Uupumus hiipii väkisin vaivoiksi. Pohjimmiltaan mukava kirjan minä-kertoja alkaa seota väsymyksestä ja apua tuovista piristeistä. Kalajoki sirottelee tekstiinsä kepeitä mausteita niin että vakavat asiat ovat helpompia lukea ja käsitellä.

Koko ajan sankarin mieltä vaivaa reistaileva terveys. Musta huumori lisääntyy etenkin loppua kohden. Takaumat lapsuudesta ja nuoruudesta selittävät taustaa.

Kirjailija tarjoaa muutamaan otteeseen juoneen liittyviä lisätarkennuksia Wikipedia-muodossa, tiedä sitten kuinka paikkansapitäviä tiedot ovat…

 

 

peiton allaIrlantilainen Marian Keyes tunnetaan ympäri maailman komediallisista chick-lit –romaaneistaan, joissa käsitellään vakaviakin aiheita, kuten masennusta ja alkoholismia. Keyes on ahkeroinut myös lehtikolumnistina ja Peiton alla -kirjan kansiin on koottu valikoima etenkin Irish Tatlerissa julkaistuja kirjoituksia. Kolumneissaan Mariah Keyes sukeltaa tutkiskelemaan omaa elämäänsä pohjamutia myöten. Hän on itselleen armoton ja tuo suorasukaisesti julki estonsa ja ahdinkonsa. Itsensä ruoskiminen olisi lukijasta kiusallista ilman mausteeksi heitettyä ronskia huumoria. Sen avulla Keyes koukuttaa ja saa jatkamaan kertomuksesta toiseen. Takasivulle päästyä kirjailija tuntuukin jo perhetutulta.

 

 

kevätuhritKuinka kestät sen, että palaat tajuihisi ja kaikki ympärilläsi ovat kuolleet. Maailma on muuttunut ja vastauksia kysymykseen miksi, ei ole.
Joukko eloonjääneitä nuoria löytää toisensa kaupungissa. Heillä ei ole muuta yhteistä kuin pelottava nykyhetki ja tuntematon tulevaisuus. Uhkana ovat toiset, nuoret, jotka jokin on muuttanut väkivaltaisiksi ja tunteettomiksi vihollisiksi. Ratkaisu on lähteä pakomatkallle jonnekin edes tilapäiseen turvaan.

Kevätuhrit on harvinainen tapaus suomalaisessa nuortenkirjallisuudessa. Trillerimäinen dystopia, joka on uskottava ja jännittävä. Kirjaan ilmestyy jatkoa vuonna 2017.

Katariina Alongi os. Kaartinen (s.1967 Helsingissä) on koulutukseltaan liikunnanohjaaja, filosofian maisteri (englantilainen filologia) ja elämäntaitovalmentaja. Alongi asuu amerikkalaisen miehensä ja poikansa kanssa Kaliforniassa, missä hän työskentelee elämäntaito- ja ratsastusvalmentajana.

 

 

piiroinen pahaa parempiJoensuuhun sijoittuva esikoisdekkari tarjoaa yllätyksen toisensa perään niin rikostutkinnassa kuin myös poliisilaitoksen seinien sisäpuolella. Pahaa parempi aloittaa rikostutkija Väinö Rossista ja Rob Peurasta sekä heidän omaperäisistä kollegoistaan kertovan dekkarisarjan.

Kirja alkaa kun yhdeksänvuotias Mia katoaa liikuntakerhon jälkeen ja Rob Peura kollegoineen alkaa tutkia katoamista. Peuran sieluun Mian katoaminen sattuu erityisesti koska hänen tyttärensä on saman ikäinen. Liittyykö katoaminen Mian äitiin, jonka arvelluttavasta työstä kiertävät huhut leviävät kaupungissa? Kaupungissa pelätään mitä tapahtuu seuraavaksi, kun rikostutkijat saavat tiedon joessa kelluvasta ruumiista.

Pahaa parempi on koukuttava ja viihdyttävä esikoisdekkari. Piiroinen on kirjoittanut dekkarin rankoista aiheista mutta käsittelee niitä tavalla joka ei tee kirjasta liian rankkaa luettavaa.

Suvi Piiroinen on kuopiolainen opettaja, joka on aiemmin asunut Joensuussa.

 

professori ja taloudenhoitajaYoko Ogawa on Japanissa todella arvostettu kirjailija, jonka tuotanto käsittää yli 40 teosta. Nyt hänen tuotannostaan on suomennettu tunnetuin hänen kirjoistaan, joka on saanut nimekseen Professori ja taloudenhoitaja.

Kirja on lämminhenkinen tarina siitä kuinka onnettomuuteen joutunut entinen matematiikan professori, hänen taloudenhoitajakseen välitysfirman kautta tuleva nuori nainen ja tämän kymmenvuotias poika muodostavat epätodennäköisen ystävyyssuhteen. Professorin muisti ulottuu vain 80 minuutin päähän ja jokainen päivä alkaa aina esittäytymisellä.


Päivittäisissä askareissaan puuhaileva taloudenhoitaja löytää työnantajaansa yhteyden parhaiten professorin erityisalan eli lukuteorian kautta. Taloudenhoitajan poika saa professorilta nimekseen Juuri, koska hänen tasainen päälakensa muistuttaa neliöjuuren merkkiä. Etenkin Juureen professorilla muodostuu lämmin ja huolehtiva suhde. Yhteiseksi kiinnostuksen kohteeksi kolmikolle löytyy yllättäen myös baseball, kun kaapista löytyy hieno keräilykorttikokoelma. Koskettavan tarinan keskiössä on kuitenkin taito oppia elämään tätä hetkeä.

 

 

lohikaarmeen varitOn harvinaista, että suomalainen entinen koripalloilija kirjoittaa romaanin Kiinan lähihistoriasta. Lahdesta kotoisin oleva Pasi Pekkola on asunut ja työskennellyt useita vuosia Kiinassa ja tehnyt perusteellista taustatutkimusta kirjaansa varten.

Lohikäärmeen värit -romaani tapahtuu kahdella eri aikatasolla. Kolmekymppinen suomalais-kiinalainen Kimi etsii äitiään Xiaolongia ja tämän juuria äidin kotimaasta. Toinen taso kertoo Kimin äidin köyhästä lapsuudesta ja nuoruudesta köyhässä kiinalaiskylässä. Äiti muuttaa 80-luvulla Suomeen naidakseen miehen, jota ei kuitenkaan rakasta. Pimeä ja kylmä maa, sen mykät ihmiset ja kielitaidottomuus tekevät Xiaolongin olon kestämättömäksi, edes pieni lapsi ei estä häntä lähtemästä takaisin kotimaahansa.

Romaanissa käsitellään paljon kiinalaisen naisen asemaa Mao Zedongin valtakaudella, mutta myös nykyajassa. Naisen osa ei ole kovinkaan paljon parantunut Kiinan markkinataloudeksi kehittymisen myötä.

Pekkola osaa asettua ihailtavalla tavalla sisälle naisen asemaan. Tapahtumat limittyvät eri aikatasoille ymmärrettävästi ja juoni pysyy kiinnostavana viimeisille sivuille asti.