Nikke Kaartinen

Kaurismäkeä Kafkan kaupungissa

Aki Kaurismäki Festivaali Prahassa 5.-9.10.2011

aki-maly2Yksi Euroopan tärkeimmistä elokuvakaupungeista, Tšekin pääkaupunki Praha sai viime lokakuussa toimia Aki Kaurismäen elokuville omistetun festivaalin näyttämönä. Festivaalilla esitettiin vain ja ainoastaan Kaurismäen tuotantoa: viiden päivän aikana Prahan Žižkovin tavara-asema-alueen kupeessa sijaitsevassa Kino Aerossa nähtiin ohjaajan kaikki pitkät elokuvat. Mukana oli myös Le Havre, jonka esitys festivaaleilla oli samalla tämän Kaurismäen tuoreimman teoksen Prahan ensi-ilta. Tapahtuman järjesti kolmen suomalaismiehen kaveriporukka, silkasta innosta ja intohimosta aiheeseen. Olen itse yksi heistä, ja kirjaan tässä pyynnöstä ylös muutamia havaintoja ja tunnelmia festivaaliprojektin ajalta.

Idea Aki Kaurismäki Festivaalin järjestämiseksi oli jo muutamaa vuotta aikaisemmin alun perin syntynyt ajatuksesta, että ohjaajan elokuvallinen maailma istuu erinomaisesti myös Tšekkiin ja tšekkiläiseen mielenmaisemaan, ja Prahankin tunnelmaan. Halusimme näyttää tšekeille täyden laidallisen Kaurismäen elokuvia ja lisätä ohjaajan tunnettuutta. Ajankohta määrittyi suunnitelmissamme vuoteen 2011 sillä perusteella, että Le Havren oli uutisoitu saavan ensi-iltansa silloin, ja lopulta tapahtuma saatiinkin toteutettua tällä aikataululla. Aloimme puuhata festivaalin parissa aktiivisesti syksystä 2010 alkaen. Rakkaus elokuvaan ja Prahaan sekä kiinnostus tšekin kieleen ja tšekkiläiseen kulttuuriin olivat yhdistävinä tekijöinä pienehkölle kolmen hengen työryhmällemme.

Aki Kaurismäki on ollut Tšekissä etenkin elokuvan harrastajien piirissä suhteellisen tunnettu nimi jo pitempään, mutta vasta Mies vailla menneisyyttä -elokuvan menestys toi laajemman yleisön hänen teoksilleen. Kaurismäen löytänyt uusi sukupolvi halusi nähdä myös hänen aikaisemmat elokuvansa, samalla tavoin kävi myös monessa muussa Euroopan maassa. Vuosien varrella kuitenkin vain pieni osa ohjaajan elokuvista on ollut laajemmassa levityksessä tšekkiläisissä elokuvateattereissa, joitakin on nähty elokuva-arkiston esitysten ja eri festivaalien yhteydessä. Kaurismäki on myös vieraillut Tšekissä: Leningrad Cowboys Meet Moses -elokuvassa töyhtöpäiden matka kulki Tšekin ja Slovakiankin takamaille, ja mm. Karlovy Varyn kuulut elokuvajuhlat ovat kutsuneet hänet vieraakseen. Viime vuonna hänestä lisäksi julkaistiin tšekiksi ainakin yksi haastatteluista ja eri asiantuntijoiden artikkeleista koostettu kirja. Kokopitkää Kaurismäki-retrospektiiviä ei kuitenkaan ennen viime vuotta Tšekissä oltu vielä nähty, ja me halusimme kunnianosoituksena ohjaajalle järjestää kokonaisen festivaalin sellaisen ympärille.

Pidimme ideasta, että elokuvajuhlamme esittelisi ainoastaan yhden ohjaajan koko tuotannon ja todellinen syväluotaava keskittyminen aiheeseen olisi kunnolla mahdollista. Melko pian myös ymmärsimme, ettei vastaavanlaisia festivaaleja edes kovin usein järjestetä. Prahankin elokuvateattereissa pyörii tasaisin väliajoin eri ohjaajien retrospektiivisarjoja, mutta yleensä aina elokuvat on ripoteltu pitkälle aikavälille muun ohjelmiston joukkoon. Me halusimme antaa tšekkiläisille katsojille mahdollisuuden nähdä kaikki Kaurismäen elokuvat, pitkälti kronologisessa järjestyksessä ja tiiviin ajan sisällä. Osa ohjaajan elokuvista oli Tšekissä tuntemattomia, ja esimerkiksi festivaalimme avajaisklubilla sitten esitettyä Saimaa-ilmiötä oli tuskin aiemmin maassa koskaan nähty.

Saimme hyvän vastaanoton tapahtuman järjestämistä koskeville ideoillemme ja suunnitelmat etenivät melko nopeasti. Pääyhteistyötahoinamme projektissa toimivat Sputnik Oy ja Suomen elokuvasäätiö, joiden toiminta pitkin matkaa oli vilpittömän kannustavaa ja avuliasta. Alkuasetelma projektiin lähtiessämme oli suhteellisen haastava, sillä kukaan työryhmämme jäsenistä ei ollut koskaan aikaisemmin järjestänyt vastaavanlaista tapahtumaa. Koen kuitenkin, että meihin suhtauduttiin pääasiassa positiivisesti juuri siitä syystä, että olimme keltanokkia kansainvälisten elokuvafestivaalien järjestämisessä ja tapamme tehdä asioita poikkesi ehkä totutusta. Myös Tšekissä saimme yhteistyökumppanimme vakuutettua siitä, että olimme suunnitelmissa tosissamme, vaikkemme edustaneetkaan mitään yritystä tai organisaatiota.

Artikkelin sivut:

Artikkelin hakemisto